Voorbeschouwing: Nederland - Noorwegen

16.07.2017

Het is zover; WEURO2017! Vanavond trappen Nederland en Noorwegen af voor het EK. De eerste van 31 mooie wedstrijden. Het belooft, zowel op het veld als in en rondom de stadions een echt feest te worden. Het kolkende – totaal uitverkochte Stadion Galgenwaard in Utrecht heeft de primeur voor de openingswedstrijd van het grootste EK Vrouwen ooit. In totaal nemen 16 ploegen deel aan het toernooi.Het is de eerste keer dat Nederland EK-gastheer is. Het toernooi duurt tot en met 6 augustus en wordt in zeven speelsteden gespeeld. 
 
Alle ogen gericht op de OranjeLeeuwinnen 
De 23-koppige selectie van bondscoach Sarina Wiegman was nog nooit zo internationaal vertegenwoordigd. Veel speelsters hebben in de afgelopen jaren in het buitenland ervaring opgedaan. Aanvoerder Mandy van den Berg, uitkomende voor het Engelse Reading FC, is enthousiast over het toernooi: “Het gaat echt beginnen. We hebben een heel lange voorbereiding gehad en het hele land leeft mee. We zijn er klaar voor.” Nederland trapt af tegen de verliezend finalist van 2013, geen makkelijke opgave. Bondscoach Sarina Wiegman vindt het moeilijk om de kansen van de OranjeLeeuwinnen in te schatten: ‘’Noorwegen is een topland, we gaan voor een goed resultaat, maar ik ben geen kansberekenaar’’  
 
Geroutineerde tegenstander  

Noorwegen staat aan de top als het gaat om vrouwenvoetbal. De nummer 11 van de FIFA-wereldranglijst is naar Nederland gekomen met ervaren speelsters, aangevuld door grote talenten.  
Bondscoach Martin Sjögren nam begin dit jaar de leiding over en implementeerde een nieuwe speelstijl. Een mix van defensief Noors voetbal in combinatie met modern combinatievoetbal.   
Of dat het verschil gaat maken dat moet blijken. Martin Sjögren denkt dat zijn team er klaar voor is, Sjögren: “Het team is een mix van jong en ervaren. Dat schept kansen. We willen presteren op dit EK en we maken daarvoor flinke stappen. Het is goed om nerveus te zijn voor het toernooi, dan zijn we scherper.” 
 
Het uitverkochte openingsduel wordt live uitgezonden op NPO1. De aftrap is om 18:00 in aanwezigheid van de Koning en Koningin. Naast de wedstrijden van de OranjeLeeuwinnen worden er nog 28 spectaculaire wedstrijden gespeeld. Kaarten voor deze wedstrijden zijn te koop vanaf 10 euro per stuk en scoor je hier