Nederland plaatst zich voor eerste finale ooit

03.08.2017

In het volste stadion tot nu toe tijdens UEFA Women’s EURO 2017 met 27.093 toeschouwers, mocht Nederland het opnemen tegen Engeland voor een plek in de finale. Nederland, nummer 12 op de FIFA ranglijst had een groot gedeelte van het publiek achter zich. Engeland, nummer 5 op dezelfde ranglijst, had een aantal fanatieke supporters mee die met muziekinstrumenten een mooie sfeer produceerden.

Beide teams scherp, maar Nederland profiteert

De wedstrijd ging gelijk op aan het begin. Toch was Nederland een tandje scherper en hield de bal het meeste op de helft van Engeland, die er uit probeerde te komen. Ze kwamen echter niet verder dan een opbouw, doordat Nederland veel kon onderscheppen. Nederland kon een aantal aanvallen opzetten maar een mogelijkheid bleef de eerste 20 minuten nog uit.

In de 22e minuut slaagde een aanval van Nederland. Na een voorzet kopte Vivianne Miedema haar tweede doelpunt van het toernooi in de verre hoek en bracht hiermee Nederland op een 1-0 voorsprong. Engeland voelde direct dat het moest en zette aan. Ze creëerde hiermee grote mogelijkheden. Een doelpunt bleef uit en eindigde de eerste helft met 1-0 voor Nederland.

Spannende tweede helft met veel druk

De tweede helft begon met felle duels van beide kanten. In de 62e minuut liep Danielle van der Donk fanatiek door en kon zo de 2-0 scoren en Nederland met één been in de finale brengen. Het FC Twente stadion ontplofte. Hierdoor voelde Engeland de druk en zette meer aan. De grootste kansen waren voor Engeland, maar de meeste duels werden door Nederland gewonnen. In de allerlaatste seconde van de wedstrijd wist Nederland via Engelse verdedigster Millie Bright het net nog eens te vinden en bepaalde hiermee de eindscore op 3-0. Een overtuigende overwinning met een historisch resultaat: De eerste finaleplek op een eindtoernooi ooit voor de OranjeLeeuwinnen. Zij mogen het nu zondag opnemen tegen Denemarken, dat Oostenrijk versloeg met penalty’s.