Nederland – Engeland : Vele landen komen samen in de fanzone

04.08.2017

Het is een zonnige middag op het stationsplein in Enschede. Beetje bij beetje verzamelden groepjes fans zich in de fanzone. De fanzone is al vroeg in middag drukbezocht met fans uit verschillende landen.

Zo zijn er een flink aantal Duitse fans te vinden in de fanzone. De dames op de foto hebben Duitsland het hele toernooi gevolgd en hadden op goed geluk alvast kaarten voor de halve finale en finale gekocht. Na de teleurstellende uitschakeling tegen Denemarken moesten de dames opzoek naar een ander land om te supporten. De keuze was vanwege de voorliefde voor Jackie Groenen (speelt in Duitsland) al snel gemaakt: het werd Nederland!

Verder is de fanzone veelal oranje. De sfeer wordt nog eens extra aangewakkerd als de Gebroeders Ko en John de Bever het podium betreden. De fanzone is vol met enthousiaste kinderen die bij met een wedstrijdje hooghouden een replica wedstrijdbal kunnen winnen. De familie Klein Haarhuis heeft hoge verwachtingen van de wedstrijd. Ze verwachten een 2-1 overwinning voor Nederland, met het winnende doelpunt in de laatste minuut. Op z’n Duits.

 Toch zijn er niet alleen Oranjefans te vinden in de fans. Als je goed zoekt zijn er tussen de Nederlandse een aantal Engelsen te vinden. Deze Engelse broer en zus hebben een vakantie gemaakt van het EK Vrouwen. Ze volgen alle wedstrijden van de vrouwen en op dagen dat het team niet speelt trekken ze naar de leuke en toeristische plekjes in Nederland. Zo zijn ze ook een aantal dagen in Amsterdam verbleven. Als er naar de uitslag van de wedstrijd gevraagd zeggen ze dat ze een zware en moeilijke wedstrijd verwachten. Ze verwachten zelfs een verlenging, maar denken toch Engeland, door twee goals van Jodie Taylor.

Dan is het tijd voor de fanwalk naar het stadion. Dat het een lange tocht van maar liefst vijf kilometer is mag de pret niet drukken. Er lopen uiteindelijk 5.500 fans van het stationsplein naar het FC Twente Stadion.