Zweden voert boventoon in Deventer

24.07.2017

Matchday in Deventer. Vandaag troffen Zweden en Rusland elkaar in stadion de Adelaarshorst. Terwijl het stadion zich opmaakte voor de wedstrijd, kleurde het centrum van Deventer langzaam maar zeker geel-blauw.

Fanzone in Zweedse sferen
Aan het eind van de ochtend maakte de wekelijkse warenmarkt op de Brink plaats voor de Fanzone. Om 15:00 uur was alles in gereedheid gebracht en in toenemende mate namen Zweedse supporters plaats op de omringende zonnig gelegen terrassen. Twee groepen scandeerden leusen naar elkaar vanaf verschillende terrassen, tot groot vermaak van het andere publiek. Een groep Zweeds verklede Go Ahead Eagles supporters ondernamen een poging in te haken met het lijflied van de lokale voetbalclub, maar de Zweden overtroffen. De sfeer zat er al goed in! 

Feeststemming tijdens fanwalk
In de loop van de middag verzamelden een paar honderd Zweedse supporters zich voor een fanwalk naar het stadion. In een grote stoet liepen de supporters vanaf de Fanzone naar het stadion. Tussen alle feestende Zweden liep er ook een enkele Rus zingend bij. Luidkeels zingend verplaatste de groep zich door de straten van Deventer. Er heerste een heuse feeststemming. Deventernaren bleven staan om het spektakel te zien. Ook na aankomst bij het stadion ging het feest door tot aanvang van de wedstrijd.

Wedstrijd
Zweden en Rusland speelden vandaag hun tweede poulewedstrijd. De supporters van Zweden zongen ‘Sweden’ om hun team aan te moedigen. Direct na aftrap trok een grote kans voor doel van de Russen de aandacht van de ruim 5.700 toeschouwers. Een golf van teleurstelling was duidelijk hoorbaar in het stadion toen die kans niet benut werd. In de 22e minuut was het echter wel raak, dankzij een kopbal van Lotta Schelin. De tweede helft van de wedstrijd vergrootte Zweden haar versprong dankzij een doelpunt van Stina Blackstenius. Wat het feest van de Zweedse supporters compleet maakte. Dit was tevens de eindstand van dit sfeervolle duel in Deventer.